Het einde van het jaar nadert en daarmee komen de kerstdagen en oud & nieuw weer in zicht. Veel ondernemers zullen hun kantoor gaan versieren om het de komende weken extra gezellig te maken. Wij willen u graag wijzen op een aantal brandrisico’s die verschillende versieringen met zich meebrengen.

Feestversiering

Nog altijd is veel feestversiering snel brandbaar, denk bijvoorbeeld aan de kerstslingers in een kerstboom. Wanneer feestversiering vlam vat kan het gemakkelijk een kettingreactie veroorzaken. Wij raden het aan om alleen brandveilig of brandvertragend versiering te kopen. Moeilijk brandbaar versieringsmateriaal is wel verkrijgbaar in de reguliere handel. Wij adviseren u om in een winkel nadrukkelijk te vragen om brandvertragend versieringsmateriaal en kijk altijd zelf op de verpakking of het product of het daadwerkelijk brandveilig is.

Hang vervolgens de versiering hoog op en zorg ervoor dat het niet in aanraking komt met verlichting of apparaten die warm worden. Wanneer de versiering langere tijd in contact staat met een warmtebron kan het zo heet worden dat het uiteindelijk begint te branden. Het is afgeraden om natuurlijk dennengroen te gebruiken vanwege de brandbaarheid van dit droge product.

Verlichting

Lampjes zijn gezellig, maar vormen ook een risico. Gebruik daarom alleen goedgekeurde elektrische verlichting. Een goed en betrouwbaar keurmerk is het KEMA-keurmerk. Controleer of de kabel niet beschadigd is en rol het snoer helemaal af om warmteontwikkeling te voorkomen. Zorg er ook voor dat niet teveel snoeren op eenzelfde stopcontact of verlengkabel worden aangesloten. Het is zeer aanbevolen om de verlichting uit te schakelen wanneer u weggaat.

Kerstbomen

Een kunstkerstboom is veel moeilijker ontvlambaar en een veilig alternatief voor een natuurlijke kerstboom. Mocht u toch een natuurlijke kerstboom gebruiken, dan moet u goed op de hoogte zijn van de risico’s en een aantal maatregelen nemen om het brandgevaar van deze boom te beperken.

Zet uw kerstboom in de verste hoek ten opzichte van de uitgang van de kamer. Op deze manier heeft u meer kans om te vluchten bij een brandende boom. Zorg ervoor dat de boom stevig vaststaat en zet hem niet dichtbij gordijnen of andere makkelijk brandbare materialen.

In een verwarmde ruimte kan een boom maximaal drie weken het vocht vasthouden. Mocht de boom veel naalden verliezen en bruin worden, dan is het zaak om deze boom zo snel mogelijk uit de kamer te verwijderen. Koop een boom die niet te groot is voor uw kamer en gebruik nooit echte kaarsen in of nabij de boom. Zorg er daarnaast voor dat er een goed werkende rookmelder in dezelfde ruimte als de kerstboom hangt.