In opdracht van de gemeente Oudewater wordt een aantal watergangen op Tappersheul gebaggerd. Baggerbedrijf Midden Nederland voert deze werkzaamheden uit. De werkzaamheden worden uitgevoerd in week 42 en 43, de weken van 16 en 23 oktober.

De locatie van de watergangen is zichtbaar in bijgaande brief.

Waarom baggeren?
Baggeren verbetert de waterkwaliteit en bevordert de doorstroming. Op de bodem van iedere vijver, sloot of waterpartij verzamelt zich in de loop der tijd een laag bagger. Dit bestaat uit gevallen blad, plantenresten en zwerfvuil. Deze laag wordt steeds dikker. De watergang wordt ondieper, waardoor de watergang niet meer voldoende water aan- en afvoert, ook neemt de kans op blauwalg toe. Om dit te voorkomen worden de watergangen regelmatig gebaggerd.

Werkwijze
Voor afvoer van de baggerspecie werkt Baggerbedrijf Midden Nederland met een schuifboot en een mobiele kraan. De bagger schuiven we naar overslaglocaties waar de bagger in een vrachtwagen wordt geladen en afgevoerd.

Vrijmaken watergangen
Om de uitvoering zo soepel mogelijk te laten verlopen worden de aanwonende bewoners verzocht om hun boten, waterpompen, vaste waterplanten en eventuele andere privé-eigendommen uit de watergang te verwijderen.

Met zorg voor waternatuur
De werkzaamheden worden met zorg voor de natuur in en langs het water uitgevoerd. We willen de waternatuur zo min mogelijk verstoren in lijn met de Gedragscode Wet natuurbescherming waterschappen en het Ecologisch werkprotocol. Daarom wordt 25% van de watergang, langs de oevers, niet gebaggerd. Ook kijkt een ecoloog mee met de werkzaamheden.

Enige overlast is mogelijk – wachttijd ca. 15 minuten.