ViTap en de gemeente Oudewater streven samen naar een optimaal ondernemersklimaat voor de bedrijven op Tappersheul. Een veilig bedrijventerrein zonder criminaliteit. Daarom hebben we alle ondernemers op de Tappersheul gevraagd om anoniem mee te doen aan een onderzoek naar criminele inmenging.

Wat is criminele inmenging en waarom is dat een probleem?

Criminelen misbruiken steeds vaker bedrijven voor hun illegale activiteiten. Vaak zonder dat deze bedrijven zich daarvan bewust zijn. Bedrijven gevestigd op bedrijventerreinen zijn hiervoor extra aantrekkelijk vanwege de goede infrastructuur en vaak afgelegen ligging. Voorbeelden zijn criminelen die producten en diensten met louter contant geld willen afnemen zonder factuur, invloed proberen uit te oefenen op je bedrijf en/of als werknemer infiltreren. Iets dat ook in uw bedrijf kan gebeuren! Eenmaal in zee met criminelen is het lastig hier weer uit te stappen. Ook criminele inmenging bij ondernemers in de buurt kan grote effecten hebben. Onder andere door oneerlijke concurrentie van ‘collega-ondernemers’ die producten onder kostprijs verkopen en zo geld witwassen.

Hoe staat het met criminele inmenging op Tappersheul?

Vorig jaar is aan ondernemers zoals u gevraagd of zij signalen herkennen van criminele inmenging bij hun eigen bedrijf of in de nabije omgeving. De vragenlijst is ingevuld door 25 ondernemers.

De meeste ondernemers die hebben deelgenomen aan de vragenlijst geven aan weinig signalen van criminele inmenging richting hun eigen onderneming of personeel te herkennen. Een groot deel geeft aan ook geen signalen in de nabije omgeving te zien.

Toch geeft bijna de helft van de respondenten aan dat zij ervaren dat collega-bedrijven in de nabije omgeving een opvallend gesloten karakter hebben. Ook worden er wel eens ongebruikelijke openingstijden of ongebruikelijke activiteiten op de Tappersheul gezien. Een kwart van de ondernemers signaleert wel eens louche of intimiderende personen in het gebied.

Melding van criminaliteit doen?

De onderzoeksresultaten geven kortom aan dat Tappersheul grotendeels veilig van criminele inmenging lijkt te zijn. Tegelijk is er dus nog wel werk te doen. Daarbij kunnen we uw hulp goed gebruiken. Door verdachte situaties te melden, kunt u helpen om criminaliteit tegen te gaan. Melden kan bij de politie. In spoedgevallen via 1-1-2. Anders via 0900-8844 of via uw wijkagent. Een anonieme melding kan bij Meld Misdaad Anoniem: www.meldmisdaadanoniem.nl of 0800-7000.

Wil je meer beeld krijgen hoe criminele inmenging jou als ondernemer kan raken? Lees verhalen van enkele ondernemers op www.stopondermijningsamen.nl