Discus Fauna Plaza

Mijn naam is Jurriaan Kogelman, geboren en getogen in Haastrecht (mijn vader kwam wel uit Oudewater). Ik woon daar nog steeds, aan de boulevard zoals dat heet in Haastrecht (voor buitenstaanders: het Jaagpad). Ik ben het operationele aanspreekpunt bij Discus Fauna Plaza.

Kan je iets vertellen over de geschiedenis en activiteiten van jullie bedrijf?
3 jaar geleden hebben wij een boekje uitgegeven in het kader van ons 15 jarig jubileum. Dit jubileumboekje is nog steeds gratis verkrijgbaar in onze winkel en daarnaast ook zichtbaar op de website (https://faunaplaza.nl/jubileumboek/). Ongeveer 18 jaar geleden ben ik in contact gekomen met Piet Six. Six mengvoeders moest weg uit de binnenstad van Oudewater en dat was de reden dat Piet Six een afhaalpunt voor klanten op Tappersheul startte. Hij belde mij en zo ben ik daar terecht gekomen.

Op 29 september 2004 zijn we gestart als Agro Service Centrum Oudewater, daarna werd dit Fauna Foodstore (sommigen noemen ons nog steeds zo). Onze BV naam is echter Fauna Plaza en zo heten wij nu nog steeds. Het afhaalpunt van toen is in de loop van de tijd ontwikkeld tot een volwaardige winkel met een groot assortiment gericht op huisdierbezitters. Zo bieden wij in ons diergezondheidscentrum verschillende diensten aan zoals het trimmen van hond en kat, dieetvoeders voor hond en kat en de hondenwasstraat. Daarnaast heeft Fauna Plaza nog 3 andere takken, namelijk: agro (kuilplastic, meststoffen, schapenvoer, schrikdraadapparaten etc.), tuin (waaronder tuinaarde en potgrond) en werkkleding. Niet alleen bedrijven, maar ook particulieren kopen bij ons werkkleding en/of werkschoenen voor het werk of rondom het huis.

Waarin kenmerkt het bedrijf zich?
Deskundig personeel met tijd en aandacht voor de klant. We helpen de klant letterlijk en figuurlijk naar een passende oplossing. Al is dat op voedingsgebied van dieren of de bestrijding van insecten/onkruid of voor het aanmeten van halsbanden en bijbehorende riemen voor de hond.

Hoeveel mensen hebben jullie in dienst en hoeveel mensen daarvan komen uit Oudewater?
De meesten zijn parttimer, totaal hebben wij 8 mensen in dienst, 2 uit Oudewater en de rest uit de omliggende gemeenten (zgn. IJsselbodegebied). Dat is ook onze reikwijdte.

Hoe lang zijn jullie al gevestigd op Tappersheul?
19 jaar nu, gestart in 2004.

Vanwaar de keuze voor Tappersheul destijds?
Dit had te maken met de verplaatsing van Six mengvoeders. Zij mochten een afhaallocatie maken op Tappersheul en toen is het huidige pand nieuw gebouwd.

Doen jullie ook zaken met andere bedrijven op Tappersheul?
Ja, zeker! Soms laten we dingen maken bij bedrijven op Tappersheul, daarnaast halen veel bedrijven hun werkkleding en/of werkschoenen, plastic, onkruidbestrijding bij ons. We hebben ook een vaste afspraak: medewerkers van bedrijven gevestigd op Tappersheul krijgen altijd korting. Zo doen we dat.

Op het bedrijventerrein zijn meerdere bedrijven die ergens specialist in zijn. Wij zijn bijvoorbeeld specialist op het gebied van werkschoenen (gezondheidsschoenen). Wij meten deze aan bij mensen en kijken dan ook welke zool er nodig is. Zo nodig sturen we ze naar onze collega Ton van Loon voor speciale zolen of bij voetafwijkingen.

Ben je bekend met BIZ vereniging ViTap en zo ja, wat vind je daar van?
Ik ben er bekend mee, maar eerlijk gezegd doe ik daar niet zoveel mee. Piet Six houdt dit in de gaten. Hij is natuurlijk voorstander van ViTap (redactie: Piet Six was tot voor kort voorzitter bij het bestuur van ViTap). Het is goed dat ViTap er is. Waarom? Uniformiteit, elkaar helpen en versterken. Marleen (redactie: van Dam, voormalig voorzitter BVO) zei altijd: “Alleen spring je hoger, maar samen kom je verder”.

Word je voldoende geïnformeerd over de ontwikkelingen op Tappersheul?
Ja, dat is voldoende. Lees je de nieuwsbrief? Ik neem de nieuwsbrief altijd door, wellicht niet altijd aandachtig genoeg, omdat veel onderwerpen mij vaak niets aan gaan. Ons pand wordt gehuurd vanuit de holding, daarom zijn veel zaken niet expliciet voor mij bedoeld. Natuurlijk lees ik wel de informatie over veiligheid en zo. Dat is voor ons allemaal belangrijk.

Heb je nog een advies wat we als ViTap nog meer kunnen doen voor de bedrijven op Tappersheul?
Wat ik bijvoorbeeld heel goed vind is de samenwerking met de NOVO. Begin dit jaar vroegen zij ons of wij ook mee wilden doen met de vader- en moederdagactie. Dat is een mooi gebaar. De NOVO is nu samengegaan met de BVO en heet nu de OVO. Ik weet nog goed dat Marcel van Dam mij, jaren geleden , voorstelde aan collega-bedrijven tijdens diverse bijeenkomsten van de BVO in Oudewater. Nu zie je de volgende generatie opkomen en zaken overnemen van de ouders of anders. Dit is goed om te zien. Je leert zo steeds meer mensen kennen en hierdoor spreek je elkaar makkelijker aan.

Zijn we nog iets vergeten?
Wat ik sterk vind van Oudewater, dat de bedrijven veel willen en kunnen doen voor de plaats Oudewater zelf. Bijvoorbeeld: Fauna Plaza doet van alles om de dierenweide van de Wulverhorst te ondersteunen. Knotters stelt hier bijvoorbeeld de elektriciteitsdraad ter beschikking en bij Jan van Dam is het nooit te veel om even een heftruck of kraanbeweging uit te lenen. Verder zijn wij altijd op zoek naar win-winsituaties zoals het sponseren van de Heksenketelweek (o.a. vissen met de jeugd) of het organiseren van activiteiten op dierendag of knuffelmiddag zoals geitjes melk geven voor het goede doel. Dat is leuk voor iedereen.

Aan welk bedrijf zou je de pen willen doorgeven voor het volgende interview?
Ik geef de pen door aan Jeroen Harzing van Mzoem Reclamebureau.