Zet bedrijventerreinen hoger op de politieke agenda!
Na het succes van afgelopen jaar, geeft CLOK in 2023 de mogelijkheid aan 70 bedrijventerreinen (!) om deel te nemen aan dit onderzoek. CLOK heeft namelijk als eerste organisatie óóit onderzoek gedaan naar wat de waarde is van een bedrijventerrein. Met deze data kun je bedrijventerreinen politiek hoger op de agenda te zetten. Zo weten het bestuur van de private kant én de gemeente, precies aan welke knoppen ze kunnen draaien om de waarde positief te beïnvloeden.

De CLOK aanpak is uniek omdat er een verbinding is gemaakt in de uitkomsten van:

  • Waarde op bedrijventerreinen 

Met de waarde op bedrijventerreinen bedoelen we de som van de productiewaarde (omzet) en/of toegevoegde waarde (afzet, d.i. productie – verbruik) die door alle bedrijfsvestigingen op een bedrijventerrein samen worden gecreëerd.

  • Waarde van bedrijventerreinen 

Met behulp van aangeboden bedrijfsruimte en verkochte/verhuurde bedrijfspanden op bedrijventerreinen creëren we een beeld van de gemiddelde vastgoedwaarde en grondwaarde van een bedrijventerreinen, ook na de uitgifte. Daarbij houden we niet alleen rekening met de het type en de vloeroppervlakte van het pand, maar ook met elementen uit de bedrijfsomgeving zoals parkeergelegenheid, bereikbaarheid (auto, OV) en de nabijheid van voorzieningen zoals horeca en detailhandel.

  • Indirecte waarde bedrijventerreinen

Bij stap een en twee is er vooral gekeken naar de financiële waarde van een bedrijventerrein. Bij deze stap kijken we naar de natuurlijke waarde van het bedrijventerrein. Hierbij kun je denken aan de hoeveelheid groen op een bedrijventerrein of hoeveelheid blauw van omliggend water. Want hoe groener/blauwer een bedrijventerrein, hoe blijer werknemers over het algemeen zijn en hoe meer biodiversiteit er is! Maar ook hoe toegankelijk het bedrijventerrein is voor ontspanning, zoals wandelen en fietsen.

  • Paris Proof Ranking

Tot slot kijken we naar in hoeverre het bedrijventerrein gaat voldoen aan het Parijse klimaatakkoord van 2050. In dit akkoord staat dat ieder bedrijventerrein zijn energieverbruik vermindert met 66%.

Bekijk de video waarin we meer vertellen over dit onderzoek. Ben jij direct enthousiast of heb je nog vragen over dit onderzoek? Neem contact op met Frank Zitzmann via f.zitzmann@clok.nl of +31 6 19222132!