Zonnepanelen spelen een belangrijke rol in de energietransitie. Steeds meer bedrijven overwegen ook om zonnepanelen te gaan plaatsen. Met zonne-energie van uw eigen dak kunt u uw eigen bedrijf verduurzamen, geld besparen en/of Oudewaterse huishoudens van groene stroom voorzien.

Bij het plaatsen van zonnepanelen komt wel het een en ander kijken: hoeveel panelen kunnen er op het dak, hoe groot is de investering, waar vind ik een goede installateur, is de dakconstructie geschikt, stelt de verzekeraar aanvullende eisen, etc.

Aanbod gemeente Oudewater
Om bedrijven hierbij te helpen gaat de gemeente Oudewater alle eigenaren van grote daken benaderen met een concreet aanbod voor ondersteuning. De gemeente benadert daarbij eerst de eigenaren van daken groter dan 400 m2 (met ruimte voor meer dan 150 zonnepanelen). Zij krijgen een aanbod voor een gratis quick scan en maatwerk advies van Soft Energy, een onafhankelijke en deskundige adviseur. In 2023 kunnen maximaal 25 bedrijven gebruik maken van dit gratis advies.

De andere bedrijven zijn wat later aan de beurt. Voor installaties tot ongeveer 150 zonnepanelen, volstaat een kleinverbruikersaansluiting (tot en met 3*80A). Voor deze eigenaren organiseert de gemeente o.a. een informatiebijeenkomst en vragenuurtjes.

Netcongestie
In overleg met de netbeheerder Stedin brengt de gemeente duidelijk in kaart wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn in verband met netcongestie. Voor het zuidelijke deel van Oudewater, inclusief een klein deel van Tappersheul (dat is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk van de regio Utrecht), geldt dat er een wachtlijst is voor nieuwe zonnedaken met een grootverbruikersaansluiting. Voor het grootste deel van Tappersheul geldt dat er nog minimaal ruimte is voor het ongeveer 5000 zonnepanelen. Voor consumenten en zakelijke klanten met een kleinverbruikersaansluiting (tot 3*80A) gelden helemaal geen beperkingen in verband met netcongestie. Zij kunnen dus wel zonnepanelen blijven plaatsen (tot maximaal ca. 200 panelen).

Op dit moment geldt voor de meeste bedrijven geen verplichting om zonnepanelen te plaatsen. Alleen als je voor je eigen stroomverbruik zonnepanelen kunt plaatsen en je kunt de investering binnen 5 jaar terugverdienen, dan ben je wettelijk verplicht om deze investering te doen.